Uutiset
Luotu: 24.09.2018 19:15:18 /
Muokattu: 24.09.2018 19:28:45 / Joni Ahola

Sauli Solhagen Karan PM-kilpailuissa Kööpenhaminassa


Sauli Solhagen lähti edustamaan Suomea karan PM-kilpailuihin Kööpenhaminaan ja pelasi hienosti jatkoon alkulohkoista. Tappio tuli lopulta tuoreelle PM-mestarille Tonny Carlsenille 16-cupissa. Lue Sauli Solhagenin kilpailuraportti viime viikonlopun tapahtumistaTeksti: Sauli Solhagen

Upea syyssää toivotti neljän maan karapelaajat tervetulleiksi Kööpenhaminan Gröndalin Multicenteriin viikonlopuksi 21- 23.9.2018. Pinta-alaltaan huikean suuri rakennelma pitää sisällään kaupungin kulttuuri- ja liikuntatoimien kuntalaisille tarjoamat eri lajien toimintatilat itämaisista kamppailulajeista, sulkapalloon, futsaliin, tanssiin ja biljardiin eikä pienimpiä lapsiakaan ole unohdettu, joten suosittelen omille kunnanisillemmekin tutustumiskäyntiä viihtyisään ja suosittuun liikuntakeskukseen. Saman tapainen konsepti löytyy toki Helsingin kisahallista ja Myllypuron liikuntakeskuksesta.

Multicenterin tiloihin on majoittunut kaksi yhteistyöhön ryhtynyttä biljardiseuraa KBK sekä NVBK. Kisassa käytettyjen neljän belgialaisen Verhoevenin lisäksi tiloissa oli kuusi Sögårdin isoa karapöytää sekä ainakin toistakymmentä tanskalaisten omaan viiden keilan biljardiin tarkoitettua pöytää.

Ottelut käynnistyivät perjantaina kahdeksalla kolmen miehen alkulohkolla, joista jokaisesta eteni kaksi pelaajaa jatkoon. Pelaajat oli sijoitettu lohkoihin ilmoitettujen keskiarvojen perusteella siten, että jokaisesta lohkosta löytyi ainakin yksi huipputason pelaaja. Sen jälkeen seurasi 16 pelaajan cup, josta jatkoon selvisi puolet ja heidän joukostaan lopulta semifinalistit ja finalistit.

Olin asettanut itselleni tavoitteeksi päästä alkulohkostani jatkopeleihin. Ensimmäinen otteluni oli Jacob Haack Sörenseniä vastaan, joka kuuluu Tanskan MM-kisavalmennusryhmään. Toinen alkulohkovastustajani oli Egil Sörensen Norjasta, joka on lähempänä omaa tasoani kuin Jacob. Ensimmäinen ottelu Jacobin kanssa käynnistyi meiltä molemmilta aika nihkeästi. Pikku hiljaa alkoi karoja syntyä ja lopputuloksessa näkyi tasoeromme selvästi 30-14 (25 lv). Ensimmäinen peli vieraalla pöydällä oli todella vaikea, koska kahden minuutin lämmittelyjakson aikana en vielä ollut ehtinyt tottua pöydän ominaisuuksiin. Opin pian pitämään Verhoevenien käyttäytymisesta, mutta veran hitauteen oli vaikea tottua.

Norjalaisen Egilin peli alkoi lyöntien viuhuessa toistuvasti läheltä ohi. Hänen päälajinsa kotimaassaan on pool, joten päätin oman jatkoon pääsyni varmistamiseksi pelata niin tarkkaa puolustuspeliä kuin mahdollista. Arvelin, että hänellä ei ehkä ole niin monipuolista lyöntivalikoimaa, jolla pystyy purkamaan toistuvasti eteen tulevia vaikeita paikkoja. Taktiikka toimi hyvin, vaikka ottelussa ei sitten paljoa pisteitä tullut kummallekaan eli voitin luvuin 19-4 (40 lv).

Lauantaina ottelut jatkuivat kisan 16 jatkoon selvinneen pelaajan kesken. Olin hämmästynyt, kun Ruotsin biljardiliiton puheenjohtaja Eva Viding Bussell ja muutamat muut tulivat onnittelemaan ja kertoivat, että olen tehnyt historiaa selviytymällä ensimmäisenä suomalaisena kisojen historiassa jatkopeleihin. Olipa niin tai näin, olin yltänyt tavoitteeseeni ja siitä tyytyväinen.

16 pelaajan joukossa oli vielä muutamia omaa tasoani lähellä olevia pelaajia, joten on myönnettävä, että toivoin arvan tai pelikaavion olevan minulle suosiollinen. Kävi kuitenkin niin, että vastaani asettui, ei enempää eikä vähempää, kuin itsensä Tonny Carlsen. Hän on jo viisikymppisenä yksi biljardimaailman elävistä legendoista, hopeaa ja pronssia MM-kisoissa, oma nimikkokeppi Longonin mallistossa ja 3-vallin karan interaktiiviset opetusohjelmat yhteistyössä maailmanmestari Fredric Caudronin kanssa. Löytyykö yhtään snookerpelaajaa, jonka unelmana ei olisi joskus päästä haastamaan Ronnie O'Sullivania? Vastaava onnenpotku osui kohdalleni lauantaina, kun otteluparit julkistettiin.

Tonny otti pelissä ohjat heti käsiinsä, mutta koska pöytä alkoi tulla minullekin jo tutuksi, pystyin yleisön hämmästykseksi pelaamaan hyvin tehden jopa viiden pisteen sarjan. Tauolle tultua sain yleisöltä vilpittömiä onnitteluja hienosta pelistä, kun keskiarvoni oli pysynyt yhden paremmalla puolen. Loppuvaiheilla ottelua hutiloin muutamia hyviä tekopaikkoja, jolloin keskiarvoni putosi 0,8:n lähelle, mikä sekin on silti erinomainen tulos tämän tasoisen vastustajan kanssa. Lopputuloksena Tonnyllä huikeat 40 pistettä 22 lyöntivuorolla ja itselläni 18 pistettä. Ottelun jälkeen olin jo varma siitä kuka tulee viemään koko kisan ja niinhän siinä myös kävi.

Semifinaaleissa kohtasivat Tonny ja kisan ykköseksi rankattu Dion Nelin. Dion sai kokoon 23 pistettä kun Tonny paransi vauhtia entisestään tarviten voittoon vaivaiset 19 lyöntivuoroa. Toisessa semifinaaliottelussa kohtasivat toinen tanskalaisvastustajani Jacob Haack Sörensen ja Ruotsin mestaruuden Tor-Björn Blomdahlilta napannut David Pennör. Hyvätasoisesta ottelusta finaaliin eteni sympaattinen David. Finaaliottelu puolestaan on jokaisen lajin harrastajan velvollisuus katsoa Youtubesta. David etenee tauolle tultaessa turvallisen tuntuiseen 22-7 johtoon Tonnyn osoitettua ottelun alkupuolella inhimillisiä piirteitään. Tonny-shown päättää kuitenkin hirvittävä loppukiri, jonka aikana David hyytyy ja kirsikkana kakussa Tonnyn tyylikäs lopetus massélyönnillä.

Osallistuminen PM:iin ylitti kaikin tavoin odotukseni ja kiitän lämpimästi Suomen Biljardiliittoa mahdollisuudesta edustaa Suomea kansainvälisessä kilpailussa. Kiitos myös EBK:n klubille harjoittelumahdollisuudesta ja seuratovereilleni EBK:ssa harjoitusvastuksesta ja kannustuksista.

Kisojen valokuvaajana toimi Christian Andersen, joka lupasi lähettää linkin kuviin kun saa ne julkaistua.

Tulokset ottelujen tarkkuudella löytyvät osoitteesta:
https://cuescore.com/tournament/Simonis+Nordic+Championship++3%E2%80%90Cushion+2018/3068650

Tulokset löytynevät myös Tanskan biljardiliiton sivulta. Semifinaalit ja finaali löytyvät oheisen linkin kautta. Omat pelini näkyvät pöydän kolme perjantaisilta ja lauantaisilta nauhoilta Youtubessa.

https://www.youtube.com/watch?v=4hkYcPPqZn4

Katso myös http://tonnycarlsen.com/


Teksti: Sauli SolhagenLopputulokset:

1. Tonny Carlsen DEN 1.444    
2. David Pennör SWE 1.317    
3. Dion Nelin DEN 1.304    
4. Jacob Haack-Sørensen DEN 1.271    
5. Thomas Andersen DEN 1.134    
6. Peter Lohmander SWE 1.123    
7. Nalle Olsson SWE 0.968    
8. Allan Keith DEN 0.890    
9. Tai Tran Vietnam (Lives in Sweden) 0.956    
10. Claus Mosskov DEN 0.883    
11. Dan Johansen DEN 0.838    
12. Tommy Magnussen DEN 0.795    
13. Allan Schrøder DEN 0.720    
14. Tommy Ebeling DEN 0.630    
15. Lars-Harald Riiber NOR 0.616    
16. Sauli Solhagen FIN 0.586    
17. Manuel Orellana SWE 0.675    
18. Bo Gustafsson SWE 0.656    
19. Thomas Holmehøj DEN 0.547    
20. Espen Hauge NOR    0.460    
21. Terje Mathisen NOR 0.414    
22. Lars Ringby SWE 0.392    
23. Markus Kotvojs NOR 0.293    
24. Egil Arne Sørensen NOR 0.254Luettu: 449 kertaa 
Kirjoita yllä oleva luku alla olevaan kenttään, numeroina (esim. 123)
Nimi:
Kommentti:
 

Altti
26.09.2018
07:20
  Onneksi olkoon, hieno saavutus.
Toivottavasti jatkoa seuraa!
Sauli
25.09.2018
14:41
  Kiitos, unohtumaton reissu!
Henry Grahn
25.09.2018
13:56
  Onnittelut. Hienosti pelasit.
Pauli
25.09.2018
10:44
  Hyvä Sale!
Miika
25.09.2018
00:46
  Hyvä Sauli! On ne vaan hurjia nuo tanskalaiset, hieno finaali.