Kesärieha riehailtiin heinäkuun viimeisenä lauantaina

31.7.2022

Kesärieha palasi jälleen tositoimiin parin välivuoden jälkeen. Edellisen kerran vuonna 2019 järjestetty EBK:n kesärieha kokosi tänä vuonna 13 osallistujaa ja mukavasti peräti 4 osallistui kesäriehaan ensimmäistä kertaa.

Sää väitettiin olevan epävakaista ja kylmää, mutta kaikkea kanssa. Meillä oli aurinkoa ja lämpöä ihan riittävästi eikä pieni vesisateen ropina riehailijoiden ruokatauon nurkillakaan haitannut pätkääkään. Rieha pysyi täydellisesti aikataulussaan ja päättyi ravintola Casanovan saunaterassille palkintojenjakoon. Sinnikkäimmät riehailijat saunoivat yön pikkutunneille asti, lauloivat lurittelivat vielä karaokea ja osa jatkoi matkaansa EBK:n klubille biljardipelien pyörteeseen.

Kesärieha 2022 TOP3 vasemmalta:
Tommi Fredriksson, Joni Ahola ja Jarno Ahola
Kesärieha 2022 TOP3 vasemmalta: Tommi Fredriksson, Joni Ahola ja Jarno Ahola

Kesäriehan mestariksi kruunattiin muutaman vuoden tauon jälkeen itse kisaorganisaattori Joni "Johnny Boyh" Ahola. Toiselle sijalle riehasteli Tommi "Fredi" Fredriksson ja podiumpaikoista pronssisen sijan nappasi itselleen Jarno "Jackson" Ahola.

1. Joni Ahola 72 (2v)
2. Tommi Fredriksson 59 (1v)
3. Jarno Ahola 56 (1v)
4. Jouni Kelokaski 54 (1v)
5. Vesa Puustinen 53
6. Lauri Kankkunen 51
7. Kaj Asp 44
8. Niklas Asp 40 (2v)
9. Jyri Toivonen 40 (1v)
10. Timo Montonen 35 (1v)
11. Henri Timonen 35
12. Pasi Ronkainen 34
13. Pentti Kalliomäki 32


Rieharaportti 07/2022

Poikkeuksellisesti kaikki saapui Kesäriehaan ajallaan eli 11:30 mennessä. Vain kokeneet kesäriehastelijat Jouni Kelokaski ja Tommi Fredriksson jättivät saapumisen viime tinkaan tarjoten hieman hitskokkia, mutta olivat kuitenkin paikalla 90 sekuntia ennen takarajaa. Näin etuanteja "ajoissa paikalla"-kategoriassa ei kukaan saanut ja kaikki oli selkeästi valmistautunut kesän upeimman päivän viettoon.

Avajaispuheissa kesäriehan isäntänä hääräsi EBK:n puheenjohtaja Joni Ahola kertoen hieman muutamalla sanalla kesäriehan historiaa huomauttaen myös, että tämä on jo 12. kerta, kun upea kesätapahtumamme järjestetään. Kesäriehastelijoiden kesken on myös tarjolla upea kiertopalkinto riehamestarille.


1. laji: Frisbeegolfin tarkkuusheitto

Ensimmäinen laji pääsi starttaamaan hyvissä ajoin jo 20min ennen laskettua aikaa. Tänä vuonna avajaislajiksi valikoitiin Frisbeen tarkkuuskilpailu. Välineinä ei suinkaan ollut aidot frisbeegolfin kiekot, vaikka otsake niin antoi ymmärtää vaan käytettiin hieman mökkifrisbeemäisempiä kiekkoja. Tarkoituksena oli heittää frisbee 20m päästä (biljardi)keppiin tai päästä ainakin mahdollisimman lähelle sitä. Kaikista heittäjistä kahdeksan parasta eteni finaaliin.

Taso oli kova sillä päästäkseen finaaliin piti päästä enintään n. 1,5m päähän kepistä. Upeimman yksilösuorituksen tarjoili aikaisempinakin vuosina menestystä lajissa niittänyt Jyri Toivonen kopauttamalla heti keppiin osuman varmistamalla suoran finaalipaikan. Finaalissa mr. Värjäri ei pystynyt toistamaan tempaustaan vaan putosi kuudenneksi. Voitto ratkesi täpärästi Joni Aholan taskuun sillä TOP3 oli kaikki vain 9 sentin sisällä toisistaan. Jonin voittotulos 43 senttiä voitti vain kolmella sentillä toiseksi tulleen Lauri Kankkusen (46cm) ja kolmanneksi nousi Jouni Kelokaski (52cm)

Frisbeen tarkkuusheitossa Timo Montonen jäi jumbosijalle. Perinteisesti jokaisessa kesäriehalajissa huomioidaan jokaisen osakilpailun voittaja sekä kannustepalkinto hännän päähän jääneelle.


2. laji: Keppiakrobatia

Viime kesäriehan lajitulokas, Keppiakrobatia, otettiin vastaan lämpimästi myös uudemman kerran. Alkukierroksella ideana oli tasapainotella pool-keppiä yhtä tai kahta sormea käyttäen. Kilpailijat joutuivat pitämään sormea butissa kokonaisen minuutin varmistaakseen pääsyn jatkoon ja muut vielä ympärillä katsoivat ja kannustivat mukavilla kannustushuudoilla.

Toisille kepin tasapainottelu näytti olevan selkeästi helpompaa kuin toisille. Finaalikierrokselle otettiin kahdeksan parasta tulosta mukaan ja kuusi kisailijaa selvitti alkukarsinnan puhtaalla minuutin suorituksella. Aikavertailujen perusteella mukaan finaaliin pääsi vielä 25 sekuntin suorituksella.

Finaalikierroksella vaikeusaste kasvoi reilusti sillä suoritus piti tehdä vain yhdellä jalalla seisten (tai oikeastaan toisen jalan piti olla ilmassa eikä saanut nojata toiseen jalkaan, tarkennettiin kisojen kuluessa). Yksi oli finaalissa ylitse muiden, Timo Montonen taiteili alkukierroksen selkeästi vähimmillä askeleilla ja finaalissakin tasainen zenmäinen olemus paistoi upeasti, kun Timo veistoksen lailla piti kepukkaa pystyssä yli 53 sekuntin ajan. Lajin toiseksi paras suoritus nähtiin Jarno Aholan osalta joka finaalissa piti keppiä yli 16 sekuntia pystyssä. Ja Jouni Kelokaski nappasi toisen podiumpaikan peräkkäin 11 sekuntin pidättelyllä.

Kannustepalkinto meni Niklas "Nikke" Aspille joka jäi reilun kolmen sekuntin suorituksella listan viimeiseksi.


3. laji: Mökkitikka X

Mökkitikka sai lisänimikkeen X, koska tarjoiltiin lisävivahteena pientä uutta twistiä jo perinteiselle lajillemme. Heittopaikka pidettiin tällä kertaa alatasanteella kaikkien muidenkin lajien seurassa ja roskiksen seinä toimi tällä kertaa heittopaikan taustaseinänä. Noin 4,8m päästä heitetyt heitot tiesi kyllä jo etukäteen, että tikat tulevat kokemaan kovia ja kolina melkoista, koska jo tilastot paljastaa, että kaikki ei aina ihan joka tikalla osu tauluun. Se ei meitä silti haitannut ja lisätwistin lajiin toi se, että alkukierrokset pelattiin parikilpailuna.

Kuusi paria heitti arvotusti yhteiseen pottiin ja heistä neljä parasta paria selvitti tiensä jatkoon. Arvonnassa listan hännille eli 13. soturiksi jäänyt saa vapaapääsyn jatkokierrokselle jossa jatkoi yhdeksän pelaajaa henkilökohtaisessa kilpailussa. Jatkokierrokset pelattiin knock out-menetelmällä niin, että aina kierroksen kaksi viimeistä putoaa pois, kunnes meillä on lajivoittaja selvillä.

Mökkitikan arvonnassa moni reagoi jopa hieman epäilevästi, kun puheenjohtajan arvontageneraattori iski juuri kisavetäjän itsensä listan hännille 13. soturiksi. Jonille jäi sopivasti kirjurin hommiin aikaa, kun matka yhdeksän parhaan joukkoon tuli lahjana vastaan. Alkukierroksia heitettiin kaksi pareiksi valikoitunut Fredi ja Vesku olivat selkeästi alkukierroksen ylivoimaisesti vahvin parivaljakko. Nikke ja Jouni joutuivat pareina kahden pisteen turvin jumbosijataisteluun ja Nikke voitti ratkaisevan lisäpisteen yhdellä pisteellä.

Finaalikierroksilla kolmen parhaan joukossa oli lopulta ylivoimaisen ennätyskierroksen (40) tehnyt Jarno Ahola joka voitti myös lajin kahden viimeisen kierroksen osalta lähes näytöstyyliin. Joni tuli lajin kakkoseksi selviytyen vain niukasti finaaliin pisteen erolla Frediin. Upeasti alkukierrokset heittänyt Lauri Kankkunen hyytyi hieman finaalissa saavuttaen pronssia.


4. laji: Saappaanheitto

Yksi kesäriehan urheilullisimmista lajeista oli tietenkin uljastakin uljaampi Saappaanheitto. Sen voittaja on kuin formulakisoissa Monacon osakilpailun voittanut. Heti alkuun saatiin draamaa, kun Timo Montonen avausheittäjänä jäi upean avausheiton mennessä metsään kokonaan ilman tulosta. Heitto meni niukasti pusikkoon ja näin varma finaalipaikka kääntyi listan viimeiselle sijalle. Hieman epäonninen alku ja kenties toisenlainen lähtöpaikka olisi tarjonnut Montoselle paremman lopputuloksen.

Koko alkukierroksen parhaan heiton nakkasi Jouni Kelokaski saaden saappaan tulokseen 26,25m. Alle 20 metrin heitoilla ei finaaliin päässyt. Kesäriehan vakiintuneisiin käytäntöihin on liittynyt finaalien aloittaminen puhtaalta pöydältä ja niin tehtiin tälläkin kertaa. Käänteisessä järjestyksessä heitetty finaali tarjosi hienoa draamaa, kun kahdeksan toinen toistaan sisukkaampaa saappaanheittäjää astui vuorotellen estradille. Alkukarsintojen viidentenä finaaliin selvinnyt Jyri Toivonen yllätti saapaskansan paiskaamalla kisojen pisimmän kaaren 28,82m ja näin Jyrille arvostetun saappaanheiton mestaruus. Toiseksi pisimmän kaaren tarjosi Joni Ahola tuloksella 26,76. Tommi Fredriksson nappasi kolmannen sijan finaalin 24,78m tuloksellaan jättäen karsinnan ykkösen Jouni Kelokasken neljänneksi.

Tänä vuonna tuuliolosuhteet olivat hiukan epäsuotuisat eikä yli 30m kaaria nähty. Saappaanheiton mestaruus on kenties se kesäriehan himotuin yksittäinen laji minkä mestaruudesta kaikki unelmoi. Varsinainen äijätitteli!
Jyri "Värjäri-08" Toivonen nousi saapaslegendojen joukkoon ja osoitti myös jälleen sen, että pelkkä raaka voima ei lajissa riitä.


5. laji: Pituuspotku

Kisapäivän sujuessa hyvin aikataulussa päätettiin lajijärjestystä hieman muuttaa ja ottaa Pituuspotku vuoroon Saappaanheiton jälkeen samalla, kun odoteltiin Ravintola Pepinon pizzatilausta saapuakseen Espoonlahden uimahallin takapihalle. Näin Kolikonheitto kamppaillaan sitten ruokailun jälkeen.

Pituuspotkussa annettiin taas kerran tiukkaan muottiinsa pumpatuille telepalloille kyytiä. Kukin kilpailija sai kolme palloa potkaistavaksi (sai valita kuudesta eri pallosta mielekkään) ja pisimmälle hyväksytysti mennyt mitattiin sentin tarkkuudella. Koko kesäriehan ajan pääsääntöisesti Jouni Kelokaski ja Tommi Fredriksson toimivat ansiokkaasti lajien tuomareina ja mittamiehinä.

Varsin kovan suorituksen täräytti heti alkukierroksella ensimmäisellä potkaisullaan Jyri Toivonen ampuen telepallon lähes 36 metrin tienoolle. Seuraavat sijat oli useiden metrien päässä ja alkukierroksilla vain Jarno Ahola ja Tommi Fredriksson pystyivät myös ylittämään 30 metriä. Finaaliin pääsi viimeisenä tuloksella 26,22 Vesa Puustinen joka monen iloksi jätti riehajohtaja Joni Aholan ulos finaalista vain 22 sentin turvin.

Finaalikierroksella sijoitukset vaihtuivat sitten ihan päälaelleen, sillä alkukierroksen topkolmikko jäi kokonaan ulos podiumpaikoilta. Siitä vastasi mm. Vesa Puustinen joka kampesi vielä upeasti viimeiseltä finaalisijalta pronssille lähes 30 metrin leiskautuksellaan. Hopeasijalle kirmasi mahtavasti Henri Timonen joka esitti toinen toistaan vaarallisempia, mutta niin kaikkensa antaneen näköisiä suorituksia vuoro vuoron perään. Henri paukautti pallon mahtavasti lukemiin 32,23m. Heti Henrin perään finaalissa Niklas "Nikke" Asp päätti kuitenkin parin huonomman sijan olevan nyt taakse jäänyttä elämään ja tykitti finaalin voittotuloksen 33,07 ja pituuspotkun mestariksi!

Kisojen nuorin pelaaja Niklas Asp näytti kokeneemmille miten palloa potkaistaan. Kisojen kokenein riehastelija Pentti Kalliomäki otti sen sijaan hyvillä mielin EBK-kokiksen vastaan.


Juuri ennen ruoansulatuslajia pupellettiin Pepinon toimittamat kymmenen pizzaa kesäriehastelijoiden toimesta. Pieni sateenriski alkoi näkyä uhkaavana ja heti ruokailun jälkeen sitä tulla ripottelikin muutamat pisarat taivaalta alas. Leiri siirrettiin hieman puskien alle suojaan ja seuraavan lajin osalta sadekeli ei juurikaan tunnelmaa pilannut saatika suorituksia haitannut.


6. laji: Kolikon tarkkuusheitto (+ kruuna/klaava)

Kolikon tarkkuusheitto käytiin tänäkin vuonna tuplaeliminaationa. Lajia oli tuunattu viime kerralla lisäämällä tuurielementiksi kolikonheitto ja samaa kaavaa käytettiin myös tänä vuonna. Ennen jokaista ottelua heitettiin parille kruunaa ja klaavaa. Tämän hävinnyt joutui heittämään tarkkuusheiton sokkona.

Kaisakaaviossa tuplana loppuun asti pelatun kamppailun finaaliin marssi tyylipuhtaasti ilman tappioita Jouni Kelokaski. Finaalissa Kelokaski sai vastaansa kokonaistilanteen ykkösen Joni Aholan joka oli sinnitellyt finaaliin yhdellä piikillä. Varsinkin kolmannella kierroksella nähtiin suurta draamaa, kun kontratilanteessa Nikke oli heittänyt kolikkonsa vain noin sentin päähän seinästä. Joni oli jo lähes pudonnut, mutta heitti kuin heittikin kolikkonsa nojaamaan seinää vasten ja selvitti tiensä jatkoon.

Finaalissakin Joni pystyi vielä nappaamaan Jounista ensin 2-1 voiton, mutta ratkaiseva toinen finaali oli kolikkomestarin näytöstä. Jouni vei kahdella huippuhyvällä heitolla finaalin nimiinsä 2-0.

Jyri Toivonen joutui nyt vuorostaan tyytymään jumbosijaan häviten nollille kaikki kolikkokamppailut ja vielä KSP-äkkikuolemakin koitui kohtaloksi. Jouni sen sijaan on paraatilajissaan kolikonheitossa ollut jälleen finaalissa - jo ties kuinka monennen kerran.


7. laji: Kaisapallon tarkkuusheitto
Kaisapallon tarkkuusheittoon mietittiin myös mökkitikan tapaista lisätwistiä parikilpailuna, mutta mittauksien monimutkaisuudesta johtuen tätä ei kuitenkaan otettu käyttöön vaan pelattiin samaan tapaan kuin aikaisemminkin. Eli keppi toimi nurmikentällä maalina ja jokainen heitti yhden pallosarjan kohti maalikeppiä. Kaksi lähimpänä keppiä ollutta palloa mitattiin huomioiden, että kaisan mitta puolitettiin.

Vain Henri Timosen uhkarohkeita keppiosumakoitoksia lukuunottamatta kaikki nakutti tuloksensa noin puolen metrin ja alle kahden metrin välimaastoon. Pentti Kalliomäki napautti mm. vain 58cm tuloksella itselleen alkukierroksen paalupaikan. Ja tiukan taiston myötä vain 135cm tulos tai alle riitti finaalipaikkaan.

Finaalissa ylivoimaisesti parhaan suorituksen teki Joni Ahola iskemällä kahden pallon yhteismitan vain 42cm tienoille. Näin Jonin toinen lajivoitto ja viides finaalisija kohotti johdon jo lähes mahdottoman pitkälle muiden saavuttamattomiin. Kakkossijalle heitti Jouni Kelokaski tuloksella 87cm ja kolmanneksi nousi vielä Fredi 93cm tuloksella. Tosin myös Kajtsulla oli 93cm, mutta Fredi nappasi podiumtittelin KSP-ratkaisulla.

Seitsemännen lajin päätteeksi sateenuhka oli sen verran suuri, että kilpailun direhtöraatti päätti, että kaksi viimeistä lajia kamppaillaan sateensuojassa Ravintola Casanovan terassilla saunamakkaroiden yhteydessä.


Siirtyminen Ravintola Casanovaan tapahtui hieman klo 18 jälkeen. Osa reippaili kävellen, toiset meni uhkarohkeasti sähköpotkulaudoilla ja laiskoimmat pääsi tuttujen auton kyydeillä. Casanovassa meitä odotti lämmin sauna, täysinäinen jääkaappi, upea terassi ja uusittu grilli (3v takaiseen tilanteeseen nähden) ja mahtava yhteishenki jonka kanssa oli ilo päästä kamppailemaan vielä kahden viimeisen lajin timmellyksessä.

8. laji: Kivi-Sakset-Paperi

Vai Kivi-Paperi-Sakset, tästä kerhomme sisälläkin ollaan edelleen montaa eri mieltä. Mutta nimi ei vaikuta kisojen kulkuun. Tuplaeliminaationa käyty kilpailu pelattiin tutulla kaisakaaviolla alusta loppuun asti.

Pena Kalliomäki oli kisojen piikkipaikalla vakuuttava voittaen neljä ensimmäistä kierrosta lähes näytöstyyliin. Pena sai finaalissa vastaansa Tommi Fredrikssonin joka nappasi finaalipaikallaan tukevan sijan kesäriehan kokonaiskamppailuissa. Erikoisinta finaalin alussa oli se, että Penalle jouduttiin tuomarin toimesta vielä käymään kertaalleen K-S-P pelin merkit läpi. Fredi ei antanut tämän(kään) häiritä vaan nakutti finaaliin suoraan 2-0 voiton ja antoi vielä isoilla pisteillään itselleen teoriassa mahdollisuudet nousta koko kesäriehan voittoon.


9. laji: The Hattu

Ennen The Hattua (joka voisi olla myös nimeltään The Pytty olosuhteiden vuoksi) tilanne kärjessä oli seuraava, että Jonin kortti pitää tulla ensimmäisenä ja Fredin viimeisenä, että Jonilta vietäisiin vielä mestaruus. No eihän näin käynyt.

Sen sijaan Jounille kävi hieman kylmät sillä hän menetti podiumpaikan epäonnekkaasti oman korttinsa noustessa heti ensimmäisenä.

Hatun voiton nappasi Niklas Asp. Aika legendaariseksi jäi myös, että TOP3 Hatussa oli kaikki ns. Siuntion porukka Nikke, Kajtsu ja Pasi.

Legendaarinen Hattu näyttelee täydellistä tuuriroolia vielä kisojen päätöslajina. Hattuhan on hauska mutta dramaattinen laji, jossa jokainen osallistuja laittaa jonkun samankaltaisen tunnistekortit hattuun sisään (Kesäriehassa pokaaliin). Sitten onnetar nostaa jonkun korteista. Lajista on useampia eri versioita. Kesäriehassa pidetään pidemmällä kaavalla, mutta esim. juomapeleissäkin hyvin monen tuntema hattu voidaan ratkaista nopeallakin versiolla (kenen kortti tulee => ostaa muille juomat). Loistavaa ajanviihdettä!

Kesäriehan 2022 lopputulokset:

1. Joni Ahola 72 pistettä, 2 lajivoittoa, 3 kakkossijaa
2. Tommi Fredriksson 59 pistettä, 1 lajivoitto, 2 kolmossijaa
3. Jarno Ahola 56 pistettä, 1 lajivoitto, 1 kakkossija
4. Jouni Kelokaski 54 pistettä, 1 lajivoitto, 1 kakkossija, 2 kolmossijaa
5. Vesa Puustinen 53 pistettä, kaksi kolmossijaa
6. Lauri Kankkunen 51 pistettä, 1 kakkossija, 2 kolmossijaa
7. Kaj Asp 44 pistettä, 1 kakkossija
8. Niklas Asp 40 pistettä, 2 lajivoittoa
9. Jyri Toivonen 40 pistettä, 1 lajivoitto
10. Timo Montonen 35 pistettä, 1 lajivoitto
11. Henri Timonen 35 pistettä, 1 kakkossija
12. Pasi Ronkainen 34 pistettä, 1 kolmossija
13. Pentti Kalliomäki 32 pistettä, 1 kakkossija

Jokaiselle kuuluu lisäksi +2 lisäpistettä, koska kaikki olivat ajoissa paikalla (tilastollisesti ainoa merkitys)

Kiitoksia kaikille osallistujille ja erityismainintana myös kiitos vahvasti tuomaristossa ja mittamiehissä mukana olleille Jouni Kelokaskelle ja Tommi Fredrikssonille jotka pitivät lajisuoritukset hyvin rullaamassa. Fredille myös kiitos makkaramestarin roolin vastaanottamisesta tänä vuonna!

Kivaa oli ja ensi vuonna riehastellaan taas!

Kesärieha 2022 yhteiskuvassa mukana: Pasi Ronkainen, Lauri Kankkunen, Vesa Puustinen, Jouni Kelokaski, Tommi Fredriksson, Pentti Kalliomäki, Henri Timonen, Niklas Asp, Jarno Ahola, Joni Ahola, Timo Montonen, Kaj Asp ja Jyri Toivonen.