Historia

Vuonna 1980 perustetussa Espoon Biljardikerhossa pelattiin ensimmäiset vuosikymmenet pääosin ainoastaan Kaisabiljardia, vaikka perustamisvuosina kerholla olikin Pool (8-pallo) mukana toiminnassa. Seuran perustamisesta lähtien Kaisan viikkokisapäivä onkin pysynyt samaisena tiistaina jo yli 40 vuoden ajan. Vuoden 2005 paikkeilla silloisen EBK:n kotisalin Biljardi Espoon puitteet mahdollistivat myös Poolin, Pyramidin ja Snookerin mukaantulon toimintaan. Seuran siirryttyä nykyisiin klubitiloihinsa vuonna 2011, lajivalikoimaan liittyi myös haastava ja mielenkiintoinen Karabiljardi. Nyt 2020-luvulla olemme edelleen Suomen monipuolisimpia pelipaikkoja missä pystyy pelaamaan peräti viittä SBIL:n alaista kilpailumuotoa (Kaisa, Kara, Pool, Pyramidi ja Snooker eli kaikkia niitä missä järjestetään virallisia SBiL:n alaisia kilpailuja) 


Seuran osoite vaihtunut moneen otteeseen

Vaikka EBK perustettiin vuonna 1980 huhtikuussa Ravintola Olariukseen, virallisesti EBK on astunut voimaan lokakuussa 1980 ja muutaman vuoden sisään EBK:sta tuli myös SBIL:n jäsenseura. Tämän jälkeen EBK:n polku on vienyt Perkkaan (1986-1991), Kuitinmäen pankkiholvin (1991-1996), Kivenlahden (Yes-Bilis 1997-2000), uudelleen Olarin (talvipuutarhan klubitila 2000-2005) kautta Matinkylään (Biljardi Espoo 2005-2011) ennen nykyistä osoitettaan Espoon Tillinmäessä joka on tarkemmin Kiviruukin teollisuusalueella (ex-Kivenlahden teollisuusalue). EBK:n 40v juhlatapahtuman yhteydessä on samalla ollut menossa Klubin 10. vuosikerta joten ennätys jo kerholle sekin.  Ja matka jatkuu edelleen Kiviruukissa...

Biljardi Espoo vuonna 2010 jossa järjestettiin tuolloin hulppeat 30v juhlakilpailut niihin osallistuessa ennätykselliset 112 pelaajaa.

Menestystä

EBK on saalistanut vuosikymmenten saatossa jo useita satoja eri SM-mitaleita sekä saanut kansainvälistä menestystä mm. MM- ja EM-kilpailuissa. EBK on onnistunut nappaamaan Suomenmestaruudet jokaisesta Suomen Biljardiliiton alaisesta lajista ja monessa lajista löytyy myös Pari SM- ja Joukkue SM-kullat. Seuran edustajista kaikkien aikojen menestyneimpiä pelaajia on ollut eittämättä Mika Stark, jonka saavutuksista löytyy mm. 6x Kaisan SM-kultaa sekä maailmanmestaruus vuodelta 2016. Oululainen on edustanut Espoon Biljardikerhoa vuosina 2002-2021. Jarno Ahola (seuran oma kasvatti vuodesta 1997) on puolestaan voittanut kultaa peräti kolmessa eri lajissa, sillä hänen palkintohyllystään löytyvät niin Kaisan, Pyramidin kuin Karankin Suomenmestaruudet. Nuoremman sukupolven edustajista Casper Matikainen (Pool) ja Heikki Niva (Snooker) ovat lajinsa parhaimmistoa Suomessa ja saaneet myös kansainvälistä menestystä roppakaupalla.

EBK:n menestys ei ole ollut yksinään edellämainittujen harteilla sillä vuosittain SM-mitaleista pääsee nauttimaan keskimäärin n. 15 eri henkilöä vuosittain.

Mika Starkin palkintohylly 2010-luvun lopulla. Nykyisin paikalla koreilee EBK:n muiden menestyneiden pelaajien palkintoja kuten Jarno Aholan, Tuomas Komin ja Jesse Särkisillan.

Kunniajäsenet

EBK:lla ja klubilla on ollut viimeisen vuosikymmenen vaihtuessa yli 90 jäsentä ja jäsenmäärät säilyneet melko samanlaisina viimeiset vuodet, erityisesti 2020-luvun alun koronavuodet.

Kaiken kaikkiaan jäsenistöön on kuulunut noin 200 eri henkilöä 2000-luvulla ja moni heistä on edelleen jäsenenä, vaikkakaan ei aktiivisena. Viimeisimpänä puheenjohtajana vuodesta 2011 on toiminut Joni Ahola joka otti tuolloin valtavat 25 vuoden puheenjohtajauransa tehneen Simo Larisen saappaat jalkaansa. Simo Larisesta tuli EBK:n kunniapuheenjohtaja vuonna 2016 joulukuussa. Simo on myös EBK:n kunniajäsen numero 3 vuodelta 2005. Muut kunniajäsenet ovat 1. Pekka Narvanto (1986), 2. Matti Kilpeläinen (2002), 4. Risto Ahola (2009) ja 5. Tuomo Träff (2015).


Brode Bar & Billiards seuratoiminta

Brode Bar & Billiardsin seuratoiminta siirtyi 1.1.2019 EBK:lle, kun Brode ja EBK alkoivat tekemään yhteyistyötä. Siirron myötä EBK:n toiminta jatkui ennallaan Tillinmäentien klubitiloissa, mutta seuratoiminta laajeni ala-Kivenlahden Brodeen. Vuoden 2019 alusta alkaen EBK on toiminut järjestävänä seurana Brodessa järjestettävissä kilpailuissa sekä järjestänyt säännöllisiä juniorivalmennuksia Broden tiloissa. Seuratoiminnan laajentumisen myötä Broden vanhat jäsenet saivat mahdollisuuden liittyä jäseniksi Espoon Biljardikerhoon.

Broden kotisivut

Espoon Biljardikerhon ja Helsingin Puhveliklubin yhteistyö

Espoon Biljardikerho on pitänyt hyvää yhteistyötä Helsingin Puhveliklubin kanssa (Roihupelto, Tulppatie 8) jossa on vastaavanlainen mahdollisuus olla jäsenenä klubitoiminnassa monipuolisessa ympäristössä. EBK ja PVK ovat tarjonneet 2020-luvulla jäsenilleen mahdollisuuden kuulua molempiin klubeihin samanaikaisesti edullisemmalla yhteishinnalla.

Puh.veli-klubi Google Maps⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Vanhoja kuvia viime vuosituhannelta